Guldlänken

Vinnare av Guldlänken 2019 är projektet ÖdiS för en bred satsning på ökad användning av öppna data. ÖdiS är ett gemensamt projekt mellan alla 26 Stockholmskommuner.

Vinnarna av Guldlänken 2019

– Vi är väldigt glada över att ha vunnit Guldlänken och det betyder mycket att just samverkan var ett av nyckelorden i prismotiveringen. Priset är ett erkännande till alla kommuner i Stockholmsregionen som deltar i arbetet, säger Beatrice Sablone, som tillsammans med Agust Wadström, är projektledare för Ökad användning av öppna data i Stockholmsregionen (ÖdiS).

Genom gemensamma standarder, plattformar och samverkan ska sammanlagt 500 företag kunna använda offentlig öppen data till nytta för både medborgare, offentlig sektor och företag. ÖdiS arbete med att identifiera, publicera och förvalta kommuners öppna data systematiskt och kontinuerligt, med hjälp av rätt processer och verktyg skapar även transparens i offentlig sektor och ökar förutsättningar för innovation och verksamhetsutveckling.

Projektet ÖdiS är en del av programmet Smart Stad som drivs av Stockholm Stad i samverkan med StorSthlm och dess 26 medlemskommuner. Projektet finansieras delvis även av Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Priset delas ut den 11 juni av Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, under Offentliga Rummet.

Motivering

Projektet ÖdiS - Öppna data i Stockholmsregionen – tilldelas Guldlänken 2019
Projektet ÖdiS är ett gott exempel på hur vi kan utveckla en smartare välfärd, som innefattar nya arbetssätt och beteenden med stöd av ny teknik. ÖdiS har med hjälp av digitaliseringens möjligheter och med ett arbetssätt som utgår från efterfrågan och behov öppnat upp offentlig data. De får vidare utmärkelsen för dess omfattande samverkan i en stor geografisk region där kommunförbundets medlemmar, invånare och näringsliv arbetat tillsammans.

ÖdiS har ett prisvärt helhetsperspektiv med både regionalt och nationellt fokus som gör att lösningar och lärdomar kan spridas vidare samt ett inspirerande innovativt angreppssätt i hur projektet ska leda till användning av öppna data för ökad tillväxt i hela Stockholmsområdet. ÖdiS är ett projekt som går före, som visar och bevisar kraften i att ha mod, behovet av färdledande kommuner, förbund eller regioner och allt som är möjligt när vi samverkar för att lösa morgondagens utmaningar med dagens alla möjligheter.

Juryn för Guldlänken 2019 har bestått av

  • Louise Callenberg, SKL (ordförande)
  • Adrian Solitander, Vinnova
  • Anna Pegelow, SKL
  • Niklas Tideklev, Dialogmakarna
  • Cecilia Lejon, PWC
  • Anneli Hagdahl, Infrastrukturdepartementet
  • Klas Danerlöv, SKL