Publicerad: 2 juni 2017

B5. Kommunikation på liv och död i ett snabbt förändrat medielandskap

Offentlig sektor i Sverige stå inför stora förändringar och ett omfattande omställningsarbete. I förändring sätts den kommunikativa förmågan och den kommunikativa strukturen på prov. Ett i grunden förändrat medielandskap skakar om det offentliga Sverige. Gamla sanningar gäller inte längre. Utmaningarna kring det offentliga samtalet är många och svåra.

Medverkande: Lars-Erik Marklund, nytillträdd kommunikationsdirektör vid Landstinget Västernorrland.

Presentation: Kommunikation på liv och död i ett snabbt förändrat medielandskap (PDF, nytt fönster)

Lokal: Salong 2, Saga

Medborgarna har plötsligt tagit makten över det offentliga samtalet. Samtidigt blir ”faktaresistensen” allt vanligare i debatten med en ökad polarisering som följd. Sociala medier har ökat tillgången till alternativa beskrivningar och fakta, en trovärdig källa är numera en källa som bekräftar min sanning och min bild av verkligheten. De kommunikativa utmaningarna för det offentliga Sverige är många:

  • Hur kommunicerar vi med ”nyhetsundvikarna”?
  • Hur skapar vi dialog med invånare som inte vill samtala?
  • Vem avgör vad som är sant eller falskt, gott eller ont i en allt snabbare och mer polariserad kommunikationsmiljö.
  • Hur bygger vi förtroende hos invånare och medarbetare i ett samhälle fyllt av rykten, spekulationer och alternativa fakta?Landstinget Västernorrland har det senaste året fattat flera tuffa och omdebatterade beslut. Det har bland annat handlat om verksamheter som förändrats och flyttas, till exempel, BB, akutkirurgi och akutortopedi vid sjukhuset i Sollefteå. Besluten har skapat en stark lokal och regional opinion - en opinion av aldrig tidigare skådat slag.

Nyhetsrapporteringen om Landstinget Västernorrland har de senaste åren ökat med närmare 500 procent. Debattens vågor går dagligen höga på insändarsidor och i olika facebookgrupper. Politikernas beslut överklagas systematiskt. Manifestationer och demonstrationer avlöser varandra, allt under stor mediebevakning. Såväl medier som politiker spammas med kommentarer och debattinlägg.

Detta är en utveckling som inte alls är unik för Västernorrland, mycket av erfarenheterna kan generaliseras till andra delar av offentlig verksamhet i Sverige.

Medverkande

Lars-Erik Marklund, nytillträdd kommunikationsdirektör vid Landstinget Västernorrland.

Presentation

Kommunikation på liv och död i ett snabbt förändrat medielandskap (PDF, nytt fönster)

Lokal

Salong 2, Saga

Tid

1 juni 09.45-10:30

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tipsa:


User information

Tack för att du hjälper oss!